MEDİKAL MALZEMELERİN FATURA EDİLME YÖNTEMİ HK.
Medikal malzemelerin Kuruma fatura edilmesi ile ilgili olarak :
Faturalar hasta adına kesilmekte olup ücreti hastadan alınmaktadır. Kurum tarafından hasta hesabına yatırılmaktadır. SGK ile yapılan protokol medikal malzemeleri de kapsamaktadır. Ancak hangi ürünlerin medulladan veya başka bir şekilde fatura edileceği hakkında kurumun açıklaması olmadığından aşağıda belirtilen yöntem ile faturalar kesilebilmektedir.
Görüntülü olarak Komisyonumuzun hazırladığı UBB Kaydı ve şifre alımı, Ürünün Tıbbi Uygunluğu, Yetkilendirilmiş Firma çıktısının detaylı bir şekilde Ecz.Şevket HAMAVİOĞLU’ nun hazırlamış olduğu Slayt ile anlatılmaktadır. Slayt sunumunda yapılacak olan işlemler Slayt sayfasının üst kısımlarında açıklayıcı bilgi verilmiştir.
1-Hasta Alt Bezleri: Uzman hekim raporu ile mesane veya rektum kontrolü olmaması (raporda tanı belirtilmek kaydı ile) nedeni ile (çocuklar için en az iki yaşını tamamlamış olmak kaydı ile) hasta alt bezi veya çocuk alt bezi kullanması gerekli görülen hastalar için günde 4 (dört) adedi geçmemek üzere en fazla 2 (iki) aylık miktarlarda, rapora istinaden tüm hekimlerce reçetelendirilmesi durumunda bedelleri Kurumca karşılanır.
2-Nebulizatör Cihazı : Barkod UBB Çıktısı ve Bayinin UBB’De Kayıtlı Yetki Belge Çıktısı gerekmektedir. Bu belgenin nasıl alındığı slayt sunumunda yer almaktadır.
(1) Nebulizatör cihazı verilmesine ilişkin sağlık kurulu raporlarının,
a) Erişkin hastalar için; Göğüs Hastalıkları veya Alerji Hastalıkları uzmanlarından en az birinin yer aldığı sağlık kurulu tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.
b) Çocuk hastalar için; Çocuk Alerjisi uzmanı veya Çocuk Göğüs Hastalıkları uzmanı, bu uzman hekimlerin bulunmadığı sağlık kurumlarında çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarından, en az birinin yer aldığı sağlık kurulları tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.
(2) Sağlık kurulu raporu ekinde solunum fonksiyon testi (SFT) ve arteriyel kan gazı (AKG) sonuçlarını gösterir belge eklenecektir.
(3) Kompresör tipi nebülizatör bedelleri Kurumca karşılanacak olup ultrasonik nebulizerler bedelleri karşılanmaz.
(4) Erişkin hastalarda cihazın verilmesine ilişkin olarak; İnhaler preparatları ve inhaler preparatların kullanılmasına yardımcı aletleri (airchamber, spacer v.b.) kullanamadığı sağlık kurulu raporu ile belgelenen,
a) Stabil kronik akciğer hastalığı olanlarda; FEV1 ≤ 40 ise AKG değerlerine bakılmaksızın,
b) Persistan astımlı hastalarda; FEV1 veya PEFR ≤ %60 veya FEV1 veya PEFR % 60–80 arasında olup günlük PEFR veya FEV1 değişkenliği %30’un üzerinde,
c) Bronşektazi tanısı ile birlikte kalıcı hava yolu obstrüksiyonu olan hastalarda; Stabil dönemde FEV1 ≤ 40; olduğu sağlık kurulu raporunda belirtilmesi ve dayanağı belgelerin rapor ekinde yer alması koşuluyla nebülizatör cihazı bedelleri Kurumca ödenir.
(5) Çocuk hastalarda cihazın verilmesine ilişkin olarak;
a) Persistan astımlı hastalarda; FEV1 veya PEFR ≤ %60 olan veya FEV1 veya PEFR % 60–80 arasında olup günlük PEFR veya FEV1 değişkenliği %30’un üzerinde olması veya
b)14 yaşın üstündeki hastalarda; FEV1 veya PEFR ≤ 40 olması veya
c) 6 yaşın altındaki hastalar ve 6 yaşın üstünde olup ek sorunu (örneğin nörolojik bir sorun) nedeniyle solunum fonksiyon testi yapılamayanlar hastalarda bu durum sağlık kurulu raporunda belirtilmesi; koşuluyla nebülizatör cihazı bedelleri Kurumca ödenir.
(6) Solunum fonksiyon testi yapamayan ve Kronik Akciğer Hastalığı tanısı almış çocuklarda, bronkopulmoner displazi, bronşiolitis obliterans tanılı hastalarda, interkostal adaleleri çalışmayan veya mental retarde (IQ ≤ 40) olan nörolojik sorunlu hastalarda PaO2 ≤ 55 mmHg veya SaO2 ≤ 88 olması halinde bu durumun sağlık kurulu raporunda belirtilmesi gerekmektedir.
3-Kendinden jelli sonda : Barkod UBB Çıktısı ve Bayinin UBB’De Kayıtlı Yetki Belge Çıktısı gerekmektedir. Bu belgenin nasıl alındığı slayt sunumunda yer almaktadır.
(1) Rekürrent üretra darlığı olan hastalara ayaktan tedavilerinde kullanılması gerekli görülen kendinden jelli sondaların, Üroloji, Nefroloji, Çocuk Nefroloji veya Çocuk Cerrahisi uzman hekimlerinden biri tarafından, nörojenik mesane olgularında ise Üroloji, Nefroloji, Çocuk Nefroloji, Çocuk Cerrahisi, Nöroloji, Çocuk Nöroloji veya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzman hekimlerince düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimler tarafından reçete edilmesi halinde SUT eki Ek-5/A Listesinde belirtilen bedeller doğrultusunda Kurumca karşılanır.
(2) Raporda; teşhis, kullanım süresi ve günlük kullanım miktarı belirtilecektir.
(3) Kurumca günlük en fazla 6 (altı) adet sonda bedeli ödenir. Rekürrent üretra darlığı, nörojenik mesane olgularında ve böbrek nakilli hastalara raporda belirtilmiş olmak şartıyla en fazla 5(beş) adet kendinden jelli sonda ile birlikte en fazla 1(bir) adet hidrokit sonda reçete edilebilir.
(4) Kendinden jelli sondaların, en fazla 2(iki) aylık miktarda reçete edilmesi halinde bedelleri ödenir.
(5) Sağlık kurumlarınca temin edilmesi halinde sağlık raporu aranmaz.
Tıbbi malzemeler ile ilgili SUT metni dosya şeklinde eklenmiştir. Koltuk değneği, Sakat arabası, İşitme cihazı pili (İşitme cihazına fatura kesemiyoruz sadece işitme cihazının pilleri Eczane tarafından fatura edilmektedir) ve diğer malzemelerin karşılanması bu SUT metninde belirtilmiştir. Daha detaylı bilgi için SUT Komisyonundaki arkadaşlarla irtibata geçebilirsiniz.
Fatura Kesilen reçete ile ilgili eklenmesi gereken belgeler :
*Tıbbi Malzeme Ödemeleri için*
-Rapor
-Reçete
-Fatura
-Barkod aslı
-Barkod UBB Çıktısı
-Bayinin UBB’De Kayıtlı Yetki Belge Çıktısı
Komisyon Üyeleri :
Ecz.Zeki ÇİFTÇİ
Ecz.Esin POLAT
Ecz.Pınar KUŞ (ATGÜDEN)
Ecz.Ahmet SADE
Ecz.Zeliha KARADAĞ
Ecz.Şevket HAMAVİOĞLU
Ecz.Cüneyd YAVUZ
Ecz.Arzu SORGUÇ
Ecz.Haluk ÖZBEK
Ecz.M.Salih YÜNCÜ
Ecz.Mehmet KABLAMA
Ecz.M.Vahit GÖZOĞLU
Ecz.Halil ÖZGÜLDÜ
Komisyon Koordinatörü: Ecz.Mehmet FiTKi