ŞANLIURFA ECZACI ODASI
FAKTÖR REÇETELERİ HK.
Geri
27.09.2012 15:10
KAN ÜRÜNLERİ HK.
 
Sosyal Güvenlik kurumunun 28/07/2012 tarihinde yayınlamış ve 05/08/2012 tarihinde yürürlüğe giren SUT değişikliğinin, Faktör reçeteleri ile ilgili maddelerin, bölgeler arasında farklı yorumlanması nedeniyle birçok ilde Eczacı meslektaşlarımızın faturalarından ciddi kesintiler oluşmuştur.
Şanlıurfa ili Sosyal Güvenlik kurumunda reçete inceleme birimindeki Eczacı meslektaşlarımızla bugün sabah konu ile ilgili olarak yaptığımız görüşmede, üyelerimizi ikinci bir duyuruya kadar 3 günlük tedavi dozunda karşılamaları hususunda uyardığımızı ve mağduriyet oluşmaması için bu tarihten önceki reçetelerin kesintiye uğramaması ve hatalı olarak kuruma teslim edilen raporların düzeltilmesi ile ilgili olarak talebimiz kurum tarafından kabul edilmiş olup Eczacılarımızın mağduriyete uğraması engellenmiştir.
 
Kan Ürünü Reçetelerini Karşılarken :
1*Öncelikle hastanın faktör düzeyine bakınız. Faktör düzeyi %1 in altında ise raporda “proflaksi olarak tedavi alması uygundur” veya “proflaksi endikasyon tedavisi alacaktır” ifadesi tanı ve varsa inhibitör düzeyi belirtilecektir. Bu bilgiler reçetede de yer alacaktır. Reçetedeki Teşhis kısmına : profilaktik tedavi+ tanı yazılacaktır.
2*Faktör düzeyi %1 in üzerinde ise raporda bu düzeyle birlikte “ayda üçten fazla kanaması olan ve proflaksi endikasyonu uygulaması uygun görülmüştür” ifadesi raporda istenmektedir. Yine tanı ve varsa inhibitör düzeyi istenmektedir.
Reçetedeki Teşhis kısmına : profilaktik tedavi+ tanı yazılacaktır
3*Akut kanaması varsa 3 günlük dozdan fazla tedavi alamaz ve rapor Süresi 3 günlüktür.. Raporda profilaksi endikasyonu veya ayda 3 ten fazla kanaması olduğu belirtilmemiş ise reçetede “sol diz hematroz- sağ bilek hematroz veya burun kanaması-sol-sağ-diz- bacak kanaması” gibi teşhislered 3 günlük tedavi dozunda kurum ödeme yapacaktır.
4* Haftalık faktör kullanımının 4500 üniteyi geçmesi gerektiği durumlarda ayrıca bu durumu belirten yeni bir sağlık kurulu raporu düzenlenecektir.      
 
SUT 6.2.27.A Maddesi:
(1) Hastanın tanısı, faktör düzeyi, varsa inhibitör düzeyini belirten hematoloji uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporuna dayanılarak, hematoloji uzman hekiminin olmadığı hastanelerde ise üç iç hastalıkları ya da üç çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimi tarafından düzenlenecek sağlık kurulu raporuna dayanılarak, hematoloji veya iç hastalıkları veya çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimi tarafından;           
                 a) Akut kanaması olduğu durumlarda ya da cerrahi girişimler öncesi, rapor süresi 3 gün olmak üzere,
                 b) Faktör düzeyi % l' in altında ve/veya ayda üçten fazla kanaması olan hastalarda proflaksi endikasyonu konulduktan sonra haftalık faktör kullanım miktarı 4500 üniteyi geçmediği takdirde, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen hastaya özel Hemofili Takip Karnesine yazılarak verilecektir.        
               (2) Haftalık faktör kullanımının 4500 üniteyi geçmesi gerektiği durumlarda ayrıca bu durumu belirten yeni bir sağlık kurulu raporu düzenlenecektir.      
               (3) Acil müracaatlarda; hastanın tam teşekküllü sağlık kurumlarına başvurması halinde Hemofili Takip Karnesinin mevcut olmaması veya bu belge mevcut, ancak ilaçta doz arttırılmasını gerektirecek yeni bir endikasyonun gelişmesi halinde ilk mesai gününde raporun çıkarılması, reçete veya tabela üzerinde bu durumun hekimin el yazısı ile belirtilmesi koşuluyla hastanın tedavisi sağlanacaktır. Acil durumlarda hastaya en fazla bir günlük dozda ilaç yazılarak hematoloji uzman hekiminin bulunduğu hastaneye sevk edilecektir.    
            (4) FaktörVIIa, hastanın tanısını, faktör düzeyini (glanzmann trombastenisi hariç), inhibitör düzeyini belirten hematoloji uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporuna dayanılarak; klinik şartlarda prospektüs onaylı endikasyonlarında hafif-orta şiddetteki kanamalarda 3 doza kadar, merkezi sinir sistemi kanamalarında veya hayatı tehdit eden (hemodinamiği bozan) şiddetli kanamalarda veya cerrahi operasyonlarda 12 doza kadar uzman hekim tarafından reçete edilebilir. Reçete edilen ünitenin kaç dozluk olduğu hekim tarafından reçete üzerinde belirtilir.
           (5) Kombine koagülasyon faktörü/Protrombin kompleksi konsantreleri; kazanılmış koagülasyon bozuklukları ve kazanılmış hemofili hastalarında; hafif-orta şiddetteki kanamalarda, merkezi sinir sistemi kanamalarında, hayatı tehdit eden (hemodinamiği bozan) şiddetli kanamalarda veya cerrahi operasyonlarda, klinik şartlarda, bu durumun ve hastanın tanısı ile faktör düzeyini de (glanzmann trombastenisi ve inhibitör gelişmiş hastalar hariç) belirten hematoloji uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporuna dayanılarak tüm uzman hekimler tarafından bir dozda reçete edilebilir. Reçete edilen ünitenin kaç dozluk olduğu hekim tarafından reçete üzerinde belirtilir.
           (6) Kombine koagülasyon faktörü/Protrombin kompleksi konsantreleri acil durumlarda;
           a) Kumarin türevlerinin uygulanmasından kaynaklanan, aktif kanaması olan hastalarda INR ve PT değerleri aranmaksızın kanama yeri belirtilmek koşulu ile uzman hekimlerce bir günlük dozda reçete edilebilir. İdame tedavi, prospektüsünde belirtilen doz şemasına uygun olarak yalnızca hematoloji uzman hekimlerince yapılabilir.
           b) Kumarin türevlerinin uygulanması sırasında aktif kanaması olmayan ancak kanama riski yüksek olan hastalarda ise INR değerine bakılır. INR değeri≥5 olan hastalarda hematoloji uzman hekimlerince, hematoloji uzman hekiminin bulunmadığı illerde ise diğer uzman hekimlerce en fazla bir günlük dozda reçete edilebilir.
               6.2.27.D- Hemofili hastalarının bildirim zorunluluğu    
              (1) Bu maddede yer alan faktörler ile diğer kan ürünlerinin reçete edilmesinde SUT'un faktör ve diğer kan ürünlerinin reçete edilmesi ve hemofili hastalarının bildirim zorunluluğu maddesinde belirtilen koşullara da uyulacaktır.
 
 
 
SUT Komisyon Koordinatörü: Ecz.Mehmet FİTKİ