SGK REÇETE İNCELEME BİRİMİNDEN DUYURU
07.12.2012 11:59
SGK REÇETE İNCELEME BİRİMİNDEN DUYURU

SGK Reçete İnceleme biriminden görevli olan meslektaşlarımızın, incelemeden sonra ödeme yapmak için örneklemeleri hızlandırmış olup Ankara ve Adana SGK İl Müdürlüklerinden inceleme desteği alınmıştır. . Ancak aşağıda görülen ve birçoğunun iade edilmek zorunda kalındığı veya kesintiye neden olarak  mağduriyet yaşanmaması için aşağıda belirtilen hususları hatırlatma ihtiyacı doğmuştur.

1* Reçete arkası bilgilerinin daha önceki yıllara göre  daha düzenli geldiği ancak çok az sayıda bazı bilgilerin eksik geldiği(İlaçları alan kişinin bilgileri adres, telefon, T.C, İmza)
2* Medulla provizyon sistemine Dr. Bilgilerinin yanlış girildiği
3* Reçete dozu rapor dozunu aşması kesintiye neden olmaktadır.
4* Eşdeğer ilaç verilme durumunda yazılan ilacın etken madde/maddelerinin dozuna dikkat edilmesi gerektiği( Augmentin 600 ile 400 eşdeğer değil, Pediasure plus ile Pediasure sade eşdeğer değil, Augmentin 1 gr 14 tb ile Augmentin 1 gr 10 tb Eşdeğerdir. Sistemden eşdeğer olarak girilmeyen ilaçlar için çıkan fark örneklemeyle kesintiye neden olmaktadır.)
5* Rapor kodu ile teşhis kodu uyumlu olmalıdır.
Örnek olarak Teşhis Kodu 04.03-Disritmiler (I44-I45) (I47-I49)
Raporda Belirtilen ICD 10 Kodu: (I44-I45) veya (I47-I49) aralıklarında olmalıdır.
6* Yatan Hasta reçetelerinde Başhekimlik onayının bulunmadığı bunun yerine başhekimlik mührünün yapıldığından dolayı iade edildiği bildirilmiştir. Mutlaka başhekimlik onayı ve Başhekimlik mührü reçetelerde bulunması gerekmektedir.
7* Klopidogrel (Plavix) kullanımında yapılan hatanın; Asa ve Gis intoleransı mevcuttur ibaresi olduğu halde Coraspin adlı ilacın verildiği, bu durumda ise Coraspin adlı ilacın kesintiye neden olduğu bildirilmiştir. Raporda sadece GİS intoleransı mevcuttur ibaresinin yeterli olduğu bildirilmiştir.
8* Kan Ürünleri İçin Örnek Rapor:
a- Kanama Raporu: Rapor süresi 3 gündür. Medullaya bu konu ile ilgili olarak yeni teşhis kodu eklendiğinden  hastanın elinde ilaçları olduğu halde sistem ödemektedir.
Bu teşhis Kodu : 08.01.13.01- Akut kanama ya da cerrahi girişimler öncesi faktör noksanlıklarına bağlı hastalıklar. Açıklama kısmında ise örnek olarak : SOL AYAK BİLEĞİ AKUT HEMARTROZU NEDENİYLE HEDEF FAKTÖR DÜZEYİNİ %50'YE ÇIKARACAK ŞEKİLDE 50Ü/KG/DOZ DAN 3 GÜN KULLANMASI UYGUNDUR. VA: 20KG
b- Normal Rapor:     Faktör Düzeyi %1 ve üzerinde olan hastalarda:HASTANIN BİR AYİÇİNDE ÜÇTEN FAZLA KANMA ATAĞI GEÇİRMESİ NEDENİYLEPROFİLAKSİ PROGRAMINA ALINMIŞTIR. MADDE İSMİ,KULLANIM DOZU VE ADEDİ BELİRTİLEN HEMOFİLİ A PROFİLAKSİSİ İLE İLGİLİ İLAÇLARI KULLANMASI GEREKMEKTE OLUP HASTA KATILIM PAYINDAN MUAFTIR.HAFTALIK DOZ 4500 ÜNİTEDİR. YAKLAŞIK (20-30 Ü/KG/GÜN) HAFTADA ÜÇ GÜN VERİLECEKTİRFAKTÖR VIII DÜZEYİ %01 HEDEF FAKTÖR DÜZEYİ %20 İNHİBİTÖR DÜZEYİ - KG:90 1) FAKTOR VIII Parenteral[1X3] Yanlız 1 (Bir) Kalemdir
Faktör Düzeyi %1 altında olan hastalarda: HEMOFİLİ A.FAKTÖR DÜZEYİ %0,7 SAPTANDI.İNHİBİTÖR NEGATİFTİR.HASTA PROFİLAKTİK PROGRAMA ALINMIŞTIR. FAKTÖR TEDAVİSİ 20-40 U/KG/GÜN KULLANMASI UYGUNDUR.(HAFTALIK DOZ 4.500 ÜNİTE)

Reçete : Kanama reçetelerinde teşhis olarak kanama olduğu, diğer durumlarda ise reçetede profilaksi uygulandığı belirtilecektir.

9* Kanser raporlarındaki kür tedavilerinde etken madde kür tedavisinde ise ; kaç kür kullanılacağı dozuyla birlikte belirtilmesi gerekmektedir.
Örnek: Hasta 2 kür Melfalan, 8 kür Bortezomid, 4 kür talidomid gibi. Her reçete 1 kürlük verilecektir. Açıklama bölümünde ayrıca diğer bilgiler vücut yüzey alanı, varsa patoloji merkezin tarih ve numarasıyla birlikte yer alması gerekmektedir.

10*  Desmont, Levmont tb. İçin “Mevsimsel Alerjik Rinit” , “Astım+Alerjik Rinit” veya “Yıl boyu devam eden Alerjik Rinit” teşhislerinden birinin olması yeterli.

11* Majistral terkiplerin 10 günlük dozdan fazla hazırlandığı ve alkol çevirmelerin yapılmadığı görülmektedir.

Örnek 1: Eou de Goulard 1000 cc
                        S: 3*10 cc
Şeklinde reçete edilen bir preperatın günlük kullanımı 30 cc olarak belirtildiğinden en fazla 10 günlük kullanım olan 300 cc hazırlanabilir ve hesaplama 300 cc üzerinden yapılır.
Hesaplama: Eau de Goulard Eczacılıkta kullanım oranı %2 Kurşun subasetat içerir.
100              2 Kurşun subasetat
300        x
X= 6 cc Kurşun subasetat kullanılır. Eczacılıkta çeşme suyu ile hazırlanan tek preperat olduğundan kullanılacak olan çeşme suyu ise 300-6= 294 cc Çeşme suyu kullanılarak medullada hesaplanır. Medullada majistral giriş bölümüne çeşme suyu ilave edilmiştir.

Örnek 2: Alkol borik % 3 30 cc
                        S:1*3 cc
Hesaplama : Preperatta istenilen Alkol derecesi belirtilmemiş ise % 70 lik Alkol kullanılır.
100       3 gr Borik asit
30         X = 0.9 gr Borik asit

Kullandığımız saf alkolün derecesi % 96 lık olduğundan 30 cc kullanılacak alkolü % 70 liğe çevirmek için

96° alkolden hareketle 30 ml 70° alkol hazırlanacaktır..

V1x d 1= V2xd2

V1, :İstenen alkolün ml miktarı
d1, :İstenen alkolün %, h/h miktarı
V2: Eldeki alkolden alınması gereken ml miktarı
d2: Eldeki alkolün %, h/h miktarı

30x70=V2X96
V2=30x70 = 21,875 ml.

21,875 ml % 96 h/h alkolden alınıp, arıtılmış su ile mezürde 30 ml'ye
tamamlanır.

Borik asit :0.9 gr
Saf alkol : 21,875 ml
Distile su ile 30 ml tamamlanır. Medulladan 30-21,875= 8,125 ml distile su olarak hesaplanır.

Not: Yurt dışı SSK lıların dosya hazırlama ve listelenmesi ile ilgili duyuru daha sonra yapılacaktır.

Ecz.Mehmet FİTKİ
                                                              SUT Komisyonu Koordinatörü