DEVLET BAKANI FARUK ÇELİK?E SORUNLAR AKTARILDI.

3 Haziran Cuma akşamı Hilton Otelinde akşam yemeğinde birlikte olduğumuz Devlet Bakanı Faruk ÇELİK?e  son yıllarda Eczacıların yaşadığı sorunların çözümleriyle birlikte aktarıldı. Biz eczacılara en son Sayın ÇELİK?in Çalışma Bakanlığı döneminde iskontolarla ilgili  bir indirim yapıldığı ancak daha sonraki dönemlerde ise fazlasıyla geri alındığı da hatırlatıldı.

Belirlediğimiz Sorunlar ve Çözüm Önerileri:

1)SGK medula provizyon sisteminin  çalışmaması ve muayene ücretini bizim  tahsil etmemiz  başlı başına bir sorundur. Sistem çalışmadığından ne reçeteler girilebiliyor  ne de hastadan alınması gereken ücret görünmektedir. Hastayla alabileceği ilaç ve vereceği ücret için mücadele etmekteyiz.

Çözüm: Muayene ücretleri tahsilatının bizden alınması ve sistemin en modern şekilde yenilenmesi gerekmektedir.

2)Aşırı ve ani yürürlüğe giren fiyat indirimleri ve bunların telafi edilmemesi       bizleri krize sokmuştur. Eskiden fiyat indirimleri 45 günlük geçiş sürecinde  gerçekleşiyordu kısmen telafi gerçekleşiyordu şimdi 5 güne indi ve ayrıca haftanın her  Cuma günü indirim olmaktadır.

Çözüm: Fiyat düşüş zararlarının karşılanması için Bakanlar Kurulundan kararname çıkarılması .Geçenlerde çıkarılmak istendi fakat nasıl olduysa çıkarılamadı.

3)Fiyat düşüşleri ile Eczane cirolarının azalmasıyla beraber  yeni fakültelerin açılması ve eczane sayısının artması.

Çözüm:Eczacılık Fakülte sayısının arttırılmaması  ve eczanelerin Avrupa da olduğu gibi nüfusa göre sınırlandırılması. Eczacılığı rahatlatacak şekilde 6197 sayılı yasamızın değiştirilerek  eczacılık meslek hakkı verilmesi ve reçete başı veya kutu başı sabit kar verilerek eczanelerin hayatiyetlerinin devam ettirilmesidir.

4) Kamu eczacılarımızın yaşadığı sıkıntılar kamuda çalışılamaz noktasına gelmiştir.

Çözüm : Kamuda çalışan eczacılarımızın sıkıntılarının giderilmesi, kamunun cazip hale getirilmesini sağlayacaktır. Neticede serbest eczane sayısının artmasını da engelleyecektir.

5) SGK ile 2 yıldır yeni protokol yapılmamış ve mahkeme kararı ile eskisi yürürlüktedir.

Çözüm: Bir an önce sizlerin katkısıyla tarafların bir araya gelmesi ve iki tarafında makbulü olan yeni protokolün yapılması TEB in muhatap alınmasıdır.

Sorunlarımızı dinleyen Devlet bakanı Sayın Faruk ÇELİK Yaptığı Konuşmasında ? Bu toplantının bir diyalog sürecinin başlangıcı olmasında faydalı olduğu ve sorunlarının çözümü için gerekli girişimlerde bulunacağını? söyledi. Eczacılık mesleğinin öneminden de bahseden sayın Çelik, marketlerde yapılacak bir meslek olmadığını da vurguladı. İleriki dönemlerde gerek görülmesi halinde ilgili bakanlarında Şanlıurfa?ya getirilebileceğini ve Eczacılarla bir araya getirilerek sorunların  daha etkin ve kısa sürede çözülmesinin sağlayacağını söyledi. Toplantıya katılan Eczacı meslektaşlarımızın sorularını da cevaplayan sayın Bakan teşekkürlerini sunarak toplantıdan ayrıldı.

Sorunlarımızı dinlemelerinden dolayı  Devlet Bakanı sayın Faruk ÇELİK?e, Milletvekilimiz Ecz.Müfit YETKİN?e, Akçakale belediye başkanı Ecz.Abdulhakim AYHAN?a, Karaköprü belediye Başkanı Nihat ÇİFTÇİ?ye ve Toplantıya katılan Tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

Yönetim Kurulu.