BASIN AÇIKLAMASI: BİTKİSEL ÜRÜNLERDEKİ TEHLİKE BİTMEK BİLMİYOR !!!

BİTKİSEL ÜRÜNLER İÇİN ?GIDA TAKVİYESİ ÜRÜN? ONAYI ALIP İLAÇ GİBİ SATIYORLAR

HALKIMIZ AÇIKÇA KANDIRILIYOR!

Değerli Basın Mensupları;

Son zamanlarda bitkisel içerikli ürünlerin kullanımında yoğun bir talep yaşanmaya başlandı. Talebin artmasında, bu tür ürünlerin içeriğinin bitkisel olması nedeniyle sanki ?hiçbir zararı yokmuş? gibi bir algı oluşmasının ve kitle iletişim araçlarının insanları yanlış bilgilendirmesinin etkisi çok büyük. Bununla birlikte, bazı sorumsuz şahsiyetlerin, bilim insanı kisvesi altında halkın iyi niyetini kendi menfaatleri doğrultusunda hiç çekinmeden kullanmakta olduğu da acı bir gerçek. Bu gibi kişilerin tanıtımını yaptığı ürünlere, ?gıda takviyesi ürün? olarak onay alınmakta, daha sonra bu ürünler ?çeşitli hastalıklara iyi geliyor? ibaresi ile pazarlaması yapılmaktadır. ?İlaç? gibi özellikler sergilediği ifade edilen ürünler, hiçbir sağlık profesyonelinin yönlendirmesi olmadan halkımıza tanıtılarak satılmaktadırlar. Bu durum halkımızın hastalıklar ile ilgili olarak yanlış ve tehlikeli bir biçimde yönlendirilmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle, ortaya çıkması muhtemel çok ciddi sağlık sorunları ve hatta ölümle sonuçlanan vakaların olması, sürece bir an önce müdahale edilmesini gerektirmektedir.

Değerli Basın Mensupları,

?Gıda takviyesi ürün? olduğu iddiasıyla sadece internet üzerinden satışı gerçekleştirilen ürünlerden biri de ?Clavis Panax?dır. Bu ürünün, ?kalp ve damar rahatsızlığı ile buna bağlı hastalıkları bulunanların mutlaka kullanması gerektiği? ibaresiyle hem internet sitesinden hem de çeşitli televizyon kanallarından reklamı yapılmaktadır. Ürünle ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz TEB Eczacılık Akademisi Başkanı ve Farmakognozi Profesörü Sayın Kemal Hüsnü Can Başer?in değerlendirmelerine göre; tamamen bitkisel olduğu iddia edilen bu ürünün içerisinde Tribulus terrestris (Demirdikeni), Avena sativa (Yulaf) ve Panax ginseng (Ginseng) bitkilerinin ?hangi kısımlarının? ve ?bunların ne miktarda? olduğu belli değildir. Prof. Başer?e göre internet dışından temini mümkün olmayan bu ve benzeri ürünlerin, Sağlık Bakanlığı?ndan ruhsat almaksızın, ister ilaç isterse gıda takviyesi adı altında pazarlanması halk sağlığı için açık bir tehdittir. Bu nedenle, yasaklanması ve adli takibi gerekmektedir. Ayrıca, ?Clavis Panax? isimli ürünü pazarlayan doktor olduğunu iddia eden kişi, yaptığı bu etik dışı davranış sebebiyle kendi meslek kuruluşu tarafından takibe alınmalıdır.

İÇİNDE İLAÇ HAMMADDESİ OLABİLİR

Prof Dr. Başer?e göre; kalp ve damar rahatsızlığı ile buna bağlı hastalıkları olan kişilerin bu ürünü kullanabilmesi için, geleneksel Çin ilaçlarında sıkça rastlanan bir tağşiş (katıştırma) şekli olan ?bitkisel karışıma bilinen bir ilaç hammaddesinin katılması durumu? bu üründe söz konusu olabilir. Zira Sağlık Bakanlığından ruhsatı olmadığı anlaşılan bu ürünün içerisinde, bahsedilen drogların bulunup bulunmadığı bile belli değildir. Tüm bu nedenlerle tamamen bitkisel bir gıda takviyesi olarak lanse edilerek bu şekilde satışının gerçekleştirmesi ile halkımız en düzgün ifade ile kandırılmaktadır.

Değerli Basın Mensupları;

Bütün bu değerlendirmeler ışığında, biz eczacılar ilkesel olarak tüm ilaç ve ilaç etkisi gösteren ürünlerin tamamının yalnızca Sağlık Bakanlığı onayı ile halka ulaştırılması gerektiğine inandığımız tekrarlamak istiyoruz. Mevzuattaki boşluklardan faydalanarak, karlarına kar katmak amacıyla toplumun sağlığıyla oynamaktan çekinmeyen bahsi geçen ürünleri üreten ve pazarlayan kişileri ?vicdanlı? davranmaya davet ediyor, bu ürünlerin satışı ve kullanımı konusunda tüm toplumu bir kere daha uyarıyoruz. Bu vesile ile doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığı olmadan hiçbir ürünün kullanılmaması ve bu tür ürünlerin tanıtımını yapan kişilerin de bilimsellik kisvesini kullanmalarına itibar edilmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.