ŞANLIURFA ECZACI ODASI
SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ
Geri
01.04.2013 14:50

 

SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ DEĞİŞİKLİĞİ
 
                                                     
24.03.2013 tarihinde yayımlanan SUT ve eki maddeleri ekteki dosyada yayımlanmış olup, ilk defa ilaç alımında bir kutu uygulanacaktır. Ancak “ilaçların topikal ve parenteral formları, serumlar, enteral ve parenteral beslenme ürünleri, tıbbi amaçlı mamalar, diyaliz solüsyonları ve majistral ilaçlar için bu fıkra ilk seferde en fazlabir aylık doz olarak uygulanır.” şeklinde düzenlenmiş olup 24.03.2013 tarihinden itibaren geçerlidir.Majistral ilaçlar 10 günlük dozdan bir aya çıkartılmıştır.  İlaçlarda uygulanan KKİ’lerin değişme işlemi ve SUT’un diğer maddelerinin uygulaması 01.05.2013 tarihi itibariyle geçerli olacaktır. 
                                                                                        
 
 
Wellbutrin, Zyban tb (Bupropiyon HCL) : Sadece major depresif bozukluk tedavisinde ödenir. Psikiyatri veya Nöroloji uzmanı tarafından reçete edilir veya bu uzman hekimler tarafından düzenlenen rapora istinaden tüm hekimlerce reçete edilir.
Clonex , Leponex tb(Klozapin) : En fazla 1 aylık dozda ödenir. “Klozapin Granülosit İzlem Formu” reçeteye eklenir. Rapor en fazla 6 ay düzenlenir.
Mide,Anemi, Yanık ve Mantar İlaçları: ilk defa reçete edildiğinde bir kutu ödenir. Devamında ise tedavi teşhis ve tedavi süresi zorunluluğu kaldırılmıştır.
Montelukast ve antihistaminik kombinasyonları(Desmont, Aircomb, Levmont, Airpas v.b.): Mevsimsel alerjik rinit tedavisi veya yıl boyu devam eden alerjik rinitte ödenir.iki teşhisten biri mutlaka reçetede yer almalıdır.
Mictonorm, Kinzy; Spasmex : Oksibutinine yanıt alınamamıştır ibaresi yer almalı.         
 
ÖNEMLİ: Reçetelerin e-reçete olması SUT’a uygunluğu anlamına gelmez. Reçetelerinizi medula ana sayfadan reçete listesinden günlük olarak seçerek kontrol etmeniz önem taşımaktadır. Dökümde yer alan reçetenin detayını açtıktan sonra, alt tarafta yazdır butonunun yer aldığı bölümde “E-Reçete Görüntüle” butonuna tıklayarak hekimin yazdığı ilaç ve teşhislerin yer aldığı e-reçeteyi görebilirsiniz. Ençok yapılan hatalar ise e-reçetede pnömoni olmadığı halde reçete karşılarken pnömoni olarak seçildiği, oksibutinine yanıt alınamama durumunda karşılanması gereken ilaçların bu ibare olmadan verildiği, sevk belgesinin alınması gereken hastalardan bu belgenin alınmaması gibi. 
 
 
 
1*STATİN DIŞINDAKİ LİPİD DÜŞÜRÜCÜ İLAÇLAR: Uygulama Tarihi 01.05.2013
a) Trigliserid düzeyinin 500 mg/dL’nin üstünde olduğu durumlarda veya
b) Trigliserid düzeyinin 200 mg/dL üstünde olan; diabetes mellitus, akut koroner sendrom, geçirilmiş MI, geçirilmiş inme, koroner arter hastalığı, periferik arter hastalığı, abdominal aort anevrizması veya karotid arter hastalığı olanlarda, kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi, endokrinoloji, iç hastalıkları uzman hekimlerince düzenlenecek uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir.
Daha önceki SUT duyusunda T.G düzeyi 200 mg/dL’nin üstünde olduğu durumlarda 3 ay statin kullanma zorunluluğu vardı. Bu zorunluluk kaldırılmış oldu.      
 
2* SEVK İŞLEMİ: Uygulama Tarihi 01.05.2013
5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1), (3) ve (9) numaralı alt bentleri gereği genel sağlık sigortası kapsamına alınan kişilerin
 Özel Hastanelere sevk işlemi:
 
Hasta kabul işlemleri
(1) Hasta kabul işlemleri yürütümünde aşağıdaki düzenlemelere uyulacaktır.
a)    Sevkli müracaatlar
1)   Resmi sağlık hizmeti sunucularında uygun yoğun bakım yatağının bulunmaması ve hasta naklinin 112 Komuta Kontrol Merkezi koordinasyonunda gerçekleştirilmesi koşuluyla yoğun bakım tedavisi için gönderilen hastalar. Bu durumda, naklin 112 Komuta Kontrol Merkezi koordinasyonunda gerçekleştiğini gösterir belge yeterli kabul edilecektir.
2)   SUT’un 1.5.1.A-2 ve 1.5.1.B-2 maddelerine uygun olarak düzenlenen sevk belgesi ile radyoterapi tedavisi için sevk edilen hastalar.
b)   Doğrudan müracaatlar
1)   Acil müdahale edilmemesi halinde hastanın uzuv kaybı ve/veya vücut fonksiyonunu kaybetmesine sebep olacak durumlar nedeniyle yapılan müracaatlar. Hasta müracaatının söz konusu durum nedeniyle yapıldığının Kurum inceleme birimlerince kabul edilmesi gerekmektedir.
2)   Hiperbarik oksijen tedavisi için yapılan müracaatlar.
3)Trafik kazası nedeniyle yapılan müracaatlar
 
Sevk Belgesi:
Sağlık hizmeti sunucularınca sevkler, Kurum bilgi işlem sistemi üzerinden elektronik olarak düzenlenmesi sağlanıncaya kadar SUT eki “Hasta Sevk Formu” (EK-2/F ekteki dosyada örneği bulunmakta) ile veya bu formda istenilen bilgilerin yer aldığı belge tanzim edilerek yapılacaktır. Düzenlenen sevkin bir örneği hastaya verilecektir. Sevk belgesinde sevk edilen branş ile birlikte sağlık hizmeti sunucusu adı mutlaka yer alacaktır. Kişiler sevk belgesi ile sevkin düzenlendiği tarih dahil 5 işgünü içinde sevk edildikleri sağlık hizmeti sunucusuna müracaat edeceklerdir.
 
3* YURT DIŞI SİGORTALI MÜRACAATLARI: Uygulama Tarihi 25.03.2010
Muayene ücretleri, müracaat ettikleri resmi veya özel hastaneler tarafından alınır. Eczanelerden sadece reçete katkı payı ( üç kaleme kadar 3 tl, üç kalemden sonra her bir kalem için 1 tl) ve ilaç katkı payı(%10-20) hastadan alınır.
 
5*ŞEKER ÖLÇÜM ÇUBUKLARI : Uygulama Tarihi 01.05.2013
 (1) Tip I diyabetli ve tip II diyabetliler, hipoglisemili hastalar, gestasyonel diyabetliler ile sadece oral antidiyabetik ilaç kullanan diyabetli hastaların kullanmakta olduğu kan şekeri ölçüm çubuklarına ait bedeller, aşağıda belirtilen esas ve şartlar doğrultusunda Kurumca karşılanacaktır;
a) Tip I diyabetli, tip II diyabetli, hipoglisemili, gestasyonel diyabetli hastalar ile sadece oral antidiyabetik ilaç kullanan diyabetli hastalar için, aile hekimi uzmanı, endokrinoloji ve metabolizma, iç hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimlerinden biri tarafından uzman hekim raporu düzenlenmesi gerekmektedir.
b) Kan şekeri ölçüm cihazlarına ait bedeller, Kurumca karşılanacaktır. Kan şekeri ölçüm cihazının yenilenme süresi 2 yıldır. Bu süreden önce temin edilen kan şekeri ölçüm cihazının bedeli Kurumca ödenmez.
c) Kan şekeri ölçüm çubukları;
1)   Tip I diyabetli çocuk hastalar (18 yaş altı), gebeler, transplantasyon hastalarında sağlık raporunda tedavi protokolü olarak belirtilen adetler esas alınarak,
2)   Tip I diyabetli erişkin hastalar ve insülin kullanan tip II diyabetli tüm hastalarda ayda en fazla 150 adet,
3)   Medikal tedavi ile kontrol altında tutulan hiperinsülinemik hipoglisemisi olan çocuk hastalar için ayda en fazla 150 adet, erişkin hastalar için en fazla 50 adet,
4)   Oral antidiyabetik ilaç kullanan diyabetli hastalara 3 ayda en fazla 100 adet hesabıyla,
reçete edilmesi halinde bedeli Kurumca karşılanır.
(Bu madde daha önceden 6 ayda 50 adet şeklindeydi)
ç) Kan şekeri ölçüm çubuklarına ait faturalara, sağlık raporunun fotokopisi (e-rapor hariç) ile reçetenin asılları (e-reçete hariç) eklenecektir.
d) Kan şekeri ölçüm çubukları ve kan şekeri ölçüm cihazları, sözleşmeli eczanelerden temin edilecektir.
 
6*TIBBİ MALZEMELER:
Eczaneler tarafından Tıbbi Malzemelerden SUT’un üçüncü bölümünde belirtilen durumlarda hastaya fatura edebilmektedir. Hasta bezleri, Nebulizatör cihazları, koltuk destekleri, sakat arabası, dizlik, boyunluk, el bilek ateli, sonda gibi. Burada fatura hasta adına kesilmektedir.
 
7* ELEKTRONİK REÇETE UYGULAMASI:
 
MANUEL REÇETE YAZILABİLECEK DURUMLAR
a) Yabancı ülkelerle yapılan “Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri” kapsamında Kurum tarafından sağlık hizmeti verilen kişiler için düzenlenen reçeteler (Yurt Dışı Sigortalılar)
b) Majistral ilaç içeren reçeteler, alerji aşıları reçeteleri,
c) İthal ilaç grubuna giren kişiye özel yurt dışından getirtilen ilaçlar için düzenlenen reçeteler,
ç) SUT’un 1.7(2) fıkrasının b ve c bentlerinde tanımlanan ve MEDULA hastane sisteminden provizyon alınamamasına rağmen sağlık hizmeti sunulması durumunda düzenlenen reçeteler,
d) Acilde düzenlenen reçeteler,
e) Aile hekimleri tarafından “gezici sağlık hizmeti” kapsamında düzenlenen reçeteler (bu reçetelerin gezici sağlık hizmeti kapsamında düzenlendiğini belirtir ifadenin bulunması ve hekim tarafından onaylanması gerekmektedir.),
f) Evde sağlık hizmeti kapsamında düzenlenen reçeteler,
g) Resmi ve özel sağlık kuruluşlarından; kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimliklerinde, işyeri hekimliklerinde, belediyelere ait polikliniklerde, huzur evlerinde, aile hekimlikleri dışındaki birinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında, üniversitelerin mediko-sosyal birimlerinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sunucularında düzenlenen reçeteler (resmi ve özel sağlık kuruluşlarının MEDULA hastane sistemini kullanmaya başlamaları veya teknik alt yapılarını oluşturmaları halinde e-reçete uygulamasına geçmeleri zorunludur.).
 
 Sağlık Bakanlığı tarafından özel mevzuatı düzenlenmiş olan kırmızı, mor, turuncu ve yeşil reçetelerin elektronik reçete olarak düzenlenmesi halinde reçeteler ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumuna ibraz edilmeyecektir. Eczacılık şuba müdürlüğüne ibraz edilme işlemi devam edecektir.
* MEDULA sisteminin ve/veya sağlık hizmet sunucusuna ait sistemin çalışmaması nedeniyle e-reçetenin düzenlenememesi halinde manuel olarak düzenlenen reçete üzerinde e-reçete olarak düzenlenememesine ilişkin “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresi kaşe ya da el yazısı şeklinde belirtilmeli ve bu ibare reçeteyi düzenleyen hekim tarafından onaylanmalıdır. (Yukarıda tanımlanmış olan istisnai hallerde düzenlenen manuel reçetelerde bu ibare aranmayacaktır.)
* SUT’un “İlaç” bölümünün ve bu bölüm ile ilgili SUT eklerinde, bazı ilaçların kullanımı için düzenlenecek reçetelerin ekinde ibrazı istenilen belgelerde aranan bilgiler, e-reçete uygulamasında e-reçete içinde belirtilecek olup ayrıca belge istenmeyecektir.
EK-4/D Listesinde yanında (*) yıldız işareti bulunmayan ilaçların EK-4/D Listesinde belirtilen hastalıklarda kullanımı halinde Sağlık Bakanlığı endikasyon dışı kullanım onayı aranmaz.
 
Yatan hastalara düzenlenen e-reçetelerde “Eczanemizde Yoktur, Yatan Hasta” ibaresi aranmaksızın sadece elektronik ortamda başhekimlik tarafından onaylanması yeterli olacaktır.
* Yeniden e-reçete düzenlenmeksizin yapılacak ilaç temini;
a) İlk defa reçete edilecek ilaçlar hariç olmak üzere sürekli kullanılan ilaçlarda uygulanır.
b) EK-4/D Listesinde yer alan hastalıklardan aşağıda belirtilen hastalık grupları ile bu hastalık grupları için EK-4/D Listesinde tanımlı ilaçlar uygulama kapsamındadır:
1)        (4.1.)       Kalp yetmezliği (I50)
2)        (4.2.)       Koroner arter hastalığı (I20) (I25) (Z95.1) (Z95.5-Z95.9)
3)        (4.5.)       Arteriyel hipertansiyon (I10 -I13) (I15)
4)        (4.8.)       Hiperkolesterolemi*, hiperlipidemi* (E78)
5)        (7.2.1.)    Diabetes mellitus (E10-E14)
6)        (10.3.1.)   Parkinson hastalığı (G20)
7)        (10.7.)      Demans (F00) (F01.1- F01.9) (F02-F03) (G30)
8)        (12.1.)      Glokom (H40.1-H40.9)
9)        (12.2.)      Kronik ve nükseden üveitler, tiroide bağlı oftalmopati ve sempatik oftalmi, keratoplasti red reaksiyonu (H20.1) (H20.8) (H06.2) (H44.1) (T86.8-T86.9)
10)    (12.3.)     Kuru göz sendromu (H04.1) 
c) Yukarıda belirtilen hastalıklarda sağlık raporuna dayanılarak düzenlenmiş reçeteye istinaden yeniden reçete düzenlenmeksizin eczaneden ilaç temin edilebilir. Bu şekilde ilaç temini, düzenlenmiş reçete tarihi itibariyle 6 aylık süreyi kapsar. Süre bitiminde tekrar reçete düzenlenir.
ç) 6 ay boyunca, düzenlenmiş reçetede yazılı miktarlar esas alınarak, yeniden reçete düzenlenmeksizin bu miktarlarda ilaç temin edilebilir. Ancak SUT’ta belirtilen özel hükümler ile düzenlenmiş reçetede yazılı günlük kullanım dozuna göre bir seferde üç aylık tedavi dozunun aşılmaması gözetilir.
* İlk defa reçete edildiğinde birer kutu yazılı olan durumlarda, devamında yeniden reçete düzenlenmeden hastaya en fazla birer kutu verilebilir. Hasta, ilk alımdan sonra 3 aylık alabilmesi için yeniden e- reçete düzenlenmesi gerekmektedir. Devamında 3 aylık alabilir. 
d) Raporun geçerlilik süresinin bitmesi durumunda yeniden rapor ve reçete düzenlenmesi şartı aranır.
Yukarıda belirtilen hastalıkların tedavisi için gerekli olan ilaçları kapsar. İlk reçetede belirtilen hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların dışında bir ilaç yer alıyor ise devamında verilmez.
 
 
 
 
SUT Komisyonu
 
Ecz.Mustafa KUTLUOĞLU
Ecz.Şevket HAMAVİOĞLU
Ecz.Cüneyd YAVUZ
Ecz.M.Ali ÜÇKÖK
Ecz.Servet KILIÇ
Ecz.M.Umut AKINCI
 
SUT Komisyonu Koordinatörü : Ecz.Mehmet FİTKİ
 
DİĞER HABERLER